петък, 3 април 2020 г.

Симеон Василев - „Дописки от хаоса на времето. Медийно съдържание и външнополитически процес“


Книгата е издание на Сивас Консултинг през 2020 г. Прави впечатление интересното заглавие, насочващо към размисъл: „Дописки от хаоса на времето. Медийно съдържание и външнополитически процес“.
„Дописки от хаоса на времето. Медийно съдържание и външнополитически процес“

Симеон Василев си поставя една нелека задача: да проучи медиите и международните отношения, работата на журналистите и релациите й с дипломацията, промените в медийния пазар и начина на работа в медиите. Той установява трансформациите в медийната екосистема, в дейностите в журналистическата професия като резултат на различни фактори. Авторът анализира процесите и дава много примери, онагледява ставащото и представя явленията аргументирано. Глобализацията и дигитализацията са само два от факторите, които променят работата в медиите и изискват друг тип компетенции от журналистите и медийния мениджмънт.  
Неизследвани достатъчно проблеми излизат на преден план в книгата: журналистиката и историята, журналистиката и международните отношения и в това са едни от приносите на текста. Международната журналистика не елитарно или интелектуално занимание, а многопластова и отговорна дейност и като такава я представя Симеон Василев.
Макар и накратко, са засегнати отношения журналистика – ПР и начините на създаване и разпространяване на информацията. Проучена е ролята на съвременните медии в публичната сфера, намерени са интересни релации.  Авторът не отминава въпросите за комерсиализацията в медиите, за свободата на словото и контрола, за професионализма и сензационните теми.
Езикът, на който е написана книгата, е четивен, тя има есеистичен характер на места, в същото време предоставя богата информация.
Уверена съм, че книгата ще бъде полезна на студенти, на занимаващи се с медийни изследвания, на журналисти и на медийни експерти.
Проф. дн Иванка Мавродиева
Април 2020 година