събота, 18 март 2023 г.

Реторика: подготовката, изборите, ораторите

Моето участие в предаванието за значението на думите в програма "Христо Ботев", Българско национално радио.

Водещ - Венета Гаврилова

https://bnr.bg/hristobotev/post/101795275/retorika-po-barzata-procedura?fbclid=IwAR1g6YnJnghBpHrjggXDB1HVkhU43Qs4Q6aXWmg6uxW0rqR8raq1GgH2x3w



"Реторика" по бързата процедура

 

сряда, 15 март 2023 г.

Книги на професор Йордан Ведър, представени в Софийския университет - думи от един ученик

Уважаеми колеги, представители на различни университети, факултети, катедри и департаменти в тях: Софийски университет, МВБУ, НАТФИЗ и други.

Уважаеми близки на професор Йордан Ведър,

 

Позволете ми да открия и да водя това събитие.

То е посветено на представяне на книгата, всъщност на книгите и делото на професор доктор Йордан Ведър – първият професор по реторика в България.

Организатори на събитието сме/ професор дфн Оля Харизанова, аз - проф. дн Иванка Мавродиева и доцент доктор Олимпия Ведър.

Няколко думи в началото. На първия слайд избрахме израза на самия Ведър :

„Дълголетието е Дълголетие, когато продължи и след Края!“

Уместно мото за събитието днес.

„Красноречие назаем“. В това заглавие на книгата е отразен или самоотразен самият Ведър.

Красноречие. Красива дума за ораторското изкуство, на което ни учеше Ведър.

Назаем. В присъщите му качества самоирония и саморефлекция и осъзнатостта, че ние получаваме и усвояваме знания, дадени ни от учителите ни и след това ги предоставяме на другите, той избра тази дума.

Книгата е замислена отдавна, изкристализира през пролетта на 2022 година. Ведър започна да я пише. През есента на 2022 г. бе почти готова, но перфекционизмът му изисква редактиране. Професор Харизанова подготви предпечата.

Професор дфн Валери Стефанов, директор на Университетското издателство „Св. Климент Охридски“ направи всичко възможно, за да се публикува. Тя беше готова. Искам специално да благодаря на него за съдействието в процеса на издаване. Философският факултет като цяло и в лицето на декана проф. Соня Карабельова и катедра БИНКП също подкрепяха издаването, което е показателно за респекта към професор Ведър и за паметта в академичните среди. Планирахме представянето. И то става сега. Книгата е четена от няколко души. Както и другите му книги. Ведър четеше ръкописите внимателно и пунктуално. Същевременно споделяше – само на определени от него хора – ръкописите си, за да получи мнение, да редактира текстовете. Това е чест за тези хора и колеги, малко са, те се знаят в залата. Казвам това, за да подчертая онези качества на професор Ведър, които го представят като широкоскроена личност в непрекъснато саморазвитие.

  проф. дн Иванка Мавродиева - водещ събитието - 15 майрт 2023 г., 1 зала, Ректора, Софийски университет