вторник, 13 юли 2021 г.

23 участници в уебинара, обединени от идеята за изучаване на различията или другостта

23 изследователи взеха участие във виртуалния семинар, организиран от ESTIDIA Organizing Community, The Editorial Board of IOW project and Rhetoric and Communications Journal

Редакционната колегия на the IOW Dictionary (https://www.iowdictionary.org/) организира виртуална среща и уебинар на 7 юли в PM 2021 (CET TIME) във връзка с Асоциацията ESTIDIA (Европейско общество за транскултурен и интердисциплинарен диалог http://www.estidia.eu/).

Членовете на Редакционната колегия на Речника на IOW представиха резултатите от виртуалното сътрудничество:

- Паола Джорджи (Италия) информира за философията, методологията и резултатите от проекта IOW. Тя се спря на аудиторията и целевите групи на този вид научни "продукти", споделяни на сайта на онлайн речника.  

- Иванка Мавродиева (България) представи резултатите от съвместната работа по отношение на раздела COVID-19. Тя заключи, че проектът има устойчивост, а доказателство за това са публикациите от изследванията. 10 автори от 5 държави са публикували статии за реториката и COVID-19 на сайта на списание "Реторика и комуникации", брой 46, януари 2021 г. (https://rhetoric.bg/, https://journal.rhetoric.bg/journal/). 

- Олена Семенец (Украйна) представи думата "патриотизъм";

- Биляна Тодорова (България) информира за думата "война".

- Йоанна Вову (Гърция) показа онлайн резултатите от анализа на думите "нови герои";

- Виктория Оденя се спря на сътрудничеството и изясни спецификата на този вид онлайн речник от гледна точка на лингвистиката;

- Андреа Валенте (Бразилия - Канада) обясни за работата по думата "маска (#mascarasalva), анализирана от нея в бразилски контекст.

Професор Корнелия Илие (председател и учредител на ESTIDIA) коментира презентациите и приносите.